onsdag den 30. januar 2013

Dagens salat: 3 x kål

Det er ingen hemmelighed, at jeg er vild med salater.. og kål:) Jeg synes at kål gør en fabelagtig base i en salat. Det er sprødt, smager skønt, fyldt med fibre og mætter.
Så fra nu af vil jeg poste 'Dagens salat', da der er såå mange dejlige salater. Salat er altid en stor del af mit aftensmåltid og skønt dagen efter til frokost med et par kyllingedeller..

Her er så den første..:)

3x kål
Til 4 personer
- eller til 2 og så er der også til frokost dagen efter

Alle salaterne laves på slump, så fornem dig frem til hvor meget eller hvor lidt..

1 stor håndfuld grønkål, groft hakket
1 stor håndfuld rødkål, fint snittet
2 stor håndfuld spidskål, fint snittet
2 dl  spirer
2 dl groft hakkede pekannødder - eller valnødder
1 grape i fileter og saften fra 'resten' presses over kålen
2 appelsiner i fileter også her bruges saften over kålen
1 æble i tynde både

Skær det hele ud og pres saften fra grape og appelsinerne ud over.
Hvis du ikke har lyst til at bruge tid på fileter, så skær i stedet i tern.

Server med en dejlig dressing - eksempelvis denne her:

Yndlingsdressingen--> 'Grov sennepsdressing'

I et glas røres:
2 spsk grov sennep
3 spsk god olie
1 spsk æbleeddike
1 spsk honning

Hæld dressingen over lige inden den serveres eller gør det under maden - dressingen gør kålen en smule slatten, så vent og nyd den sprød..:)

Jeg plejer at snitte ekstra kål og opbevare det i en lufttæt beholder i køleskabet, så der er til de næste dage.

tirsdag den 29. januar 2013

Focaccia med cherrytomater og urter (glutenfri)


Det perfekte madbrød!

Sprødt, god krumme, saltet og friskt med de sure og søde cherrytomater..

I aften skal vi spise dette med en dejlig vinter-suppe..


Focaccia med tomater og urter
1 form, ca. 25x20 cm

1 spsk tørgær
185 ml varmt vand (ca. 45C)
1 tsk sukker
2 spsk kværnet chiafrø, blend i kaffekværn eller morter
3 spsk kogende vand
160 g kartoffelmel
140 g sorghum
70 g hirsemel
1 spsk salt
1 spsk peber
2 spsk olivenolie
1 spsk honning
1 æg
*
250-300 g cherrytomater
2 spsk friske krydderurter
1 spsk olivenolie
1/2 tsk salt
1/2 tsk peber

1. I en lille skål blandes tørgær, sukker og varmt vand (kogt) og stil til side
2. I en anden lille skål blandet kværnet chia og kogende vand - rør rundt og det danner en klistret bolle - stil til side
3. I en stor skål eller røremaskine blandes mel, salt, peber, olivenolie, honning, æg, chia-blanding og gærblanding. Rør til det er rørt godt sammen.
Dejen skal have konsistens som en tyk kagedej, så hvis den er for våd eller fast, så tilpas.
4. Olier en bageform ca. 25x20 cm eller kom bagepapir for at være sikker på at få det ud. Kom dejen i glat ud med en våd hånd. Pensel med olivenolie og dæk dejen med plastikfolie - lad dejen hæve et lunt sted til den har dobbelt højde, ca. 45 minutter
5. Forvarm ovnen til 190 C

6. Pensel forsigtigt brødet med olie, hvis det behøver mere, placer tomaterne og tryk dem lidt ned i dejen. Pensel også tomaterne med olie. Drys med slat, peber og friske krydderurter
7. Bag i 35-40 minutter til brødet er gyldent og tomaterne begynder at sprække

PS: Mit brød blev en del mørkere i krummen, da jeg brugte fuldkorns hirsemel, som jeg fandt i Berlin. 

mandag den 28. januar 2013

Nøddebrød (glutenfri)


Dette stenalderbrød er også blevet et hit hos os.
Det består kun af nødder, frø, æg, olie og salt. Så brødet er sprængfyldt med fibrer, proteiner og gode olier fra frø og kerner.

Alle disse tunge ingredienser gør også, at brødet er ret drøjt, men det holder sig rigtig godt i køleskabet.

Opskriften er direkte tyvstjålet fra Thomas Rodes bog 'Stenalderkost'. Dog har jeg ændret en smule i den, da jeg synes at der er for meget æg og olie

Nøddebrød
1 brødform

100 g mandler
100 g hasselnødder
100 g hørfrø
100 g sesamfrø
100 g solsikkekerner
100 g valnødder
100 g pinjekerner
100 g græskarkerner
5 æg - jeg kan bedst lide at bruge pasteuriseret, da de fordeler sig bedre
0,75 dl olivenolie
1 tsk salt

1. Forvarm ovnen til 160 C
2. Bland alle ingredienserne sammen
3. Hæld i bageformen med bagepapir og bag 'brødet' i ca. 1 time
4. Når brødet er færdigt vendes det ud på en rist for at køle af

Olie og æg kan godt 'skumme op' under bagningen, men det sætter sig, når brødet hviler.

Varier fordelingen af frø og nødder som du ønsker eller erstat noget med tørret frugt.


onsdag den 23. januar 2013

Sticky kyllingespyd (glutenfri)


Lækre saftige og klistrede kyllingespyd på den sunde måde..
De blev over al forventning og kan virkelig anbefales - både varme og kolde.
En kombination af sødmen fra dadlerne og den krydrede smag fra ingefæren og chili er helt perfekt.


Sticky kyllingespyd
12 spyd - to per person + rester til dagen after:)

5 stk kyllingbryst
20 g frisk ingefær
15 dadler, uden sten
1 chili, ca 5 cm
1 fed hvidløg
Saft fra 2 lime
6 spsk tamari eller glutenfri soya
1/4 tsk salt
12 bambusspyd

1. Læg bambuspinde i blød
2. Blend marinaden til det bliver en tyk pasta
3. Skær kyllingen i mundrette stykker, læg dem i en pose med marinaden og 'masser' posen, så det hele bliver fordelt. Lad det trække i køleskabet i min. 1 time.
4. Kom kyllingen på spyd og fordel den resterende marinade fra posen på spydene
5. Bag spydene på en bageplade i ovnen ved 170 grader i 15-20 minutter

tirsdag den 22. januar 2013

Lun bagt salat med feta, balsamico-løg og pinjekerner

Mmmm der er bare noget comfy med en lun salat på en stille hjemme-aften.

Bagte grøntsager med en god gedefeta og sur/søde balsamico-løg - og et lille glas vino..


Denne salat fik jeg i sidste uge i Berlin og var helt solgt! Efter en lang dag med næsten 20 km tilbagelagt fandt vi en skøn lille cafe, hvor vi kunne tage de syv lag tøj af, få varmen og nyde den gode form for træthed der var efter en lang dag udenfor i det kolde vintervejr.

Lun salat
Til 4 personer

1/2 græskar
4 rødbeder
4 spsk feta
4 spsk pinjekerner
Salat - jeg brugte rød syre
1 løg
3 spsk balsamico

1. Tænd ovnen på 170 C
2. Skær græskar og rødbeder i store tern - græskaret behøver ikke at have skræl. Vend i olie med salt og peber
3. Bag græskar og rødbeder i ovnen 15-20 minutter eller til græskarene bliver semibløde
4. Imens skær løgene i tynde både og steg på panden i lidt olie ved lav varme til løgene bliver bløde. Når de er bløde tilsættes balsamicoen, varmen skures op, så væsken koger ind med løgene. Smag til med eventuelt mere balsamico og salt og peber.
5. Anret salaten mens den stadig er lun: Rødbeder, græskar, løg og pynt med salat, feta, pinjekerner og lidt god olivenolie

Velbekomme..:)

mandag den 21. januar 2013

Detox-salat


Dette år er startet sundt ud.. Mest fordi at jeg har været igennem en eksamensperiode med virkelig dårlig mad og jeg bare trææænger til noget sprødt, sundt og smukt.
Man kan vel kalde det en form for detox.. Faktisk har jeg i dag ikke spist sukker eller stivelse i 10 dage!

En tur på indkøb for at få fyldt køleskabet op med dejlige sager.. frugt og grønt i lange baner, så nu skal der laves skønne salater og friskpresset juice.

Her er en af dem..

Detox-salat..
Til 1 person

Spidsen af et spidskål
1 grape, fileter
1/2 æble
1/2 rødbede
1 radise
10 mandler
Lidt mynte
Koldtpresset olivenolie

1. Skær æble, rødbede og radiser tyndt - på mandolin, hvis du har
2. Skær grapen i fileter og pres resten af saften ud over kålen, som er skåret tyndt
3. Hak mandler groft og drys over med chiafrø, mynte og olivenolie..

Hertil fik jeg en af mine yndlingsjuice med rødbede, gulerod, broccoli, æble, ingefær og citron.

Mums..

lørdag den 19. januar 2013

Nu tager det fart..

Uha, jeg har forsømt bloggen - men til gengæld er jeg blevet færdiguddannet bygningskonstruktør (wohoooo!!)!

Efter en laaang eksamensperiode over jul, så er mit nye år startet med rigtig mad (som ikke har været i form af tidsbesparende proteinbarer) og en tur til Berlin.

Alt dette kommer der meget mere om og jeg lover, at nu kommer der fart på bloggen og jeg GLÆDER mig!

Der er en masse skønne sager jeg skal have lagt op, som bare ligger og venter på at jeg har tid og dét har jeg nu!