søndag den 9. september 2012

Rødbede-gravet laks med syltede grønne hyldebær og wasabidressing





'Jeg har gravet en laks' - det synes jeg lyder virkelig sejt! Og det gik godt og den blev meget smuk.


Det er vel egentlig en traditionel gravet laks, men så bare med rødbede. Rødbeden giver en stærk pink farve, som bliver forstærket af laksens orange farve.

Jeg har ikke før kastet mig ud i at grave noget, men da jeg første gang fik denne smukke laks til morgenmad med to sprøde rösti, avocado, wasabimayo og sorte sesam, så var jeg forelsket! Det var sådan en dejlig kombination og laksen var så betagende..
Jeg har altid tænkt, at det er lidt vovet, at lade fisk ligge længere tid end to dage efter indkøb hos fiskemanden, så jeg var ret spændt på om den var modnet i køleskabet på 2. dagen eller om den var gået helt i vasken..

Laksen var en del af menuen til weekendens havemiddag og blev serveret med syltede grønne hyldebær, wasabidressing og persilleblomster.

Hvis du ikke lige står og skal bespise 30 gæster, så kan denne opskrift bare skæres ned til eksempelvis en almindelig laksebøf.
Opskriften er fra Jamie Oliver og han har lavet en skøn video, hvor han gennemgår processen, se her.

Og hvis du heller ikke liiige har syltede grønne hyldebær i køleren, så kan det erstattes med kapers - syltede grønne hyldebær kaldes for nordens kapers.. Dog er hyldebærene en del letter og frugtagtig i smagen og ikke så salt/sure.


RØDBEDEGRAVET LAKS MED SYLTEDE GRØNNE HYLDEBÆR OG WASABIDRESSING
Af en side laks

Alle ingredienser er lidt på slump og varierer efter størrelsen på laksen. Her er det baseret på en 1/2 laks, som vejede 1,7 kg før skindet blev skåret af.

1/2 laks uden skind og udbenet - få det gjort hos fiskehandleren
8 spsk groft salt, uden jod
3 spsk rørsukker
2 spsk fintrevet peberrod
3 rødbeder, groft revet
3-4 cl vodka eller snaps
2 bundter dild
Fintrevet citronskal fra 1 citron
Noget tungt, der dækker hee fisken - fx mursten eller en stor steg



To dage før servering
1. Fordel laksen i et stort og dybt fad, som kan være i køleskabet - laksen vil afgive en del væske under gravningen
2. Fordel først salt og så sukker jævnt



3. Fordel peberroden og revet rødbede jævnt
4. Stænk vodka jævnt og dæk så med klippet dild
5. Top med revet citronskal og dæk laksen til med film, så det ligger tæt til fisken. Læg så de tunge ting ovenpå, så hele fisken ligger under pres



6. Vent i to dage - min fik dog kun halvanden

På dagen
7. Fisk laksen ud af køleskabet og fjern film og al toppingen - tør det hele af med køkkenrulle og så nyd lige synet!
8. Skær laksen i tynde skiver lige ned eller på skrå - nyd lige lidt igen!


9. Anret laksen, pynt med syltede grønne hyldebær (opskrift kommer) og wasabidressing


Wasabidressing
1 bægre creme fraiche 9%
1 kugle wasabi, størrelse som en bordtennisbold (kan købes hos Sticks N' Sushi for 8 kr)
Lidt salt og citronsaft

Rør creme fraiche og wasabi godt sammen og smag til med salt og citron.


PS: Beklager billedekvaliteten, det var i mangel af bedre at telefonen måtte tages i brug..
PPS: Opskriften på de syltede hyldebær kommer lige straks!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar